Hur kan du veta det?

Om vi skulle ställa den frågan oftare skulle förmodligen sanningen leva ett tryggare liv. Under kvällen har jag sett uppdrag granskning på svt.play. Programmet visades igår kväll på TV. Det är en för vuxenvärlden bedrövlig historia som visar på hur osanningar och ryktesspridning kan få katastrofala konsekvenser. Arenan har varit både skolan, ett mindre samhälle och en stad, men framförallt nätet.

Se gärna programmet som visar hur en ung kille, dömd för våldtäkt, backas upp och får stöd medan den drabbade flickan mobbas och till slut måste lämna sin hemort för att klara av sin skolgång. Här är länken om du missat programmet.

Dettta med osanningar och ryktesspridning är tyvärr inget unikt för just det här fallet. Här handlade det om ett brott, och tyvärr ett brott som ofta förvrängs. Det är inte heller bara vid brott som ryktena tar fart utan även då människor drabbas av kriser kan osanningarna få fotfäste. T ex vid skilsmässor eller plötsliga dödsfall.

Hur kan då ryktena få så mycket näring och kraft att sprida sig? Och hur kommer sig att man tror på uppgifter som berättas i tredje eller fjärde led? Är kanske rädslan att hamna utanför gemenskapen så stor att man sväljer det man hör utan minsta reflektion? Bättre att ansluta sig till majoritetens osanningar än att bli ensam kvar...

Kanske skulle mycket kunna hejdas av den enkla frågan: Hur kan du veta det? Och sedan kritiskt granska det svar man får.


Kyrkans uppgift är att stötta samhällets svaga. Något som missades totalt i reportaget som nämns här ovan. Det får inte hända igen.

Tänd gärna ett ljus igen i vår ljusgrupp! Klicka på  Tänd ett ljus

Kommentarer
Postat av: Christina

Kunde inte ha sagt det bättre själv!!

Så sant och klockrent formulerat!

Önskar er en fin helg med lite vårsol!

(Klappa den fina Kissen från mig :) )

Varm kram o många hälsningar till er,

Christina

2010-03-27 @ 11:44:40
Postat av: Mari

Verkligen en tragiskt händelse som fått förskräckliga följder. Tänker givetvis på flickorna som är utsatta o sen blir behandlade på detta sätt men även på pojken som var 15 år o i mina ögon även ett barn. Hade han fått rätt hjälp när han erkände o kände svår ånger över det han gjort hade detta aldrig behövt gå som det gick. Att vara rektor på en högstadieskola o inte veta vad som föregås på nätet låter märkligt...visst kyrkan är öppen för alla o pojken ska inte frysas ut men i detta fall skulle man sett till att han fått hjälp istället för att hyllas. Kan inte annat än att be för alla inblandade o hoppas att de vuxna inblandade lärt sig något...samt att offren o gärningsmannen ( även han ett offer på ett annat sätt) får den hjälp dom behöver för att kunna gå vidare.

Detta visar att det är så viktigt att vi tänker på vad vi läser ( är det sanning) o skriver på nätet o i media.

Kram/Mari

2010-03-28 @ 20:55:36
Postat av: Ingrid

Historien i reportaget är en farlig men säkert också inte helt ovanlig historia. Det ovanliga är att den fått så mycket publicitet.



Något som är otäckt är att det kan hända igen, häxjakten kan vända sig mot nya syndabockar och ryktena kan ta ny fart. Det vi kan hoppas på är att det kan komma någon slags visdom ur det hela innan allt är över.



Det är verkligen viktigt att granska uttalanden man får höra om andra och ifrågasätta sanningen. Det är också viktigt att människor inom offentligheten, som t ex skolor, kyrkor och kommunledning ser till att vara insatta i situationer innan man tar beslut eller uttalar sig i media. Vi måste finnas till för den lilla människan.



Och låt nätet befolkas av människor som värnar om hänsyn och respekt. Det tråkiga och respektlösa skrivandet ska inte få breda ut sig utan ifrågasättande.



Kram på er!

2010-03-28 @ 21:20:51
Postat av: Ingela

Heja Ingrid!!!! I just love you!!! Nyfikenhet har i och för sig drivit mänskligheten framåt (tror jag...........)men när destruktivt, elakt , ogrundat och spekulativt skvaller får diffundera ut i samhällen så kan det få mycket otrevliga följder och skada människor helt i onödan. Kraaaaaaaam

2010-03-29 @ 20:39:47
Postat av: Elin A

Vill önska er en fin påsk och att ni får det så bra som det kan bli! Tänker på er! Många varma kramar Elin

2010-04-01 @ 23:04:55
Postat av: Ingrid

Det går inte alltid att undvika skvaller, att höra det. Däremot är det vårt alldeles egna ansvar vad vi gör med det, om vi släpper det vi hört eller om vi bär det vidare till andra. Det räcker ju att bära det vidare till en enda person så har man blivit en länk i kedjan.



Tack för omtänksamma påskhälsningar!



Kramar till er alla!

2010-04-02 @ 08:41:24
Postat av: Helen

Du är så klok Ingrid! Känns alltid lika skönt att läsa din blogg, det ger alltid eftertanke och en stunds reflektion...

Ha en underbar Påskhelg och kram på dig!

2010-04-02 @ 16:02:24
Postat av: Ingrid

Tack detsamma till dig Helen!

2010-04-04 @ 18:24:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0